Samen theater maken in de wijk

 

Theater in de wijk. In juni gaat het gebeuren. Muziektheater De Plaats is de motor acht dit initiatief, een samenspel tussen bewoners en professionals. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding. Daarvoor is er een bijeenkomst voor bewoners op vrijdag 2 maart in de grote zaal van De Symfonie.  "We zoeken wijkbewoners die willen acteren, zingen, dansen, musiceren. Of een beetje van alles", zegt Monique van Muziektheater De Plaats. Tijd: 17:30 - 19:00 uur.

De echter wijkvoorstellingen in de zomer staan gepland voor vrijdagavond 15, zaterdagavond 16 en zondagmiddag 17 juni dit jaar.Een wijkvoorstelling bestaat uit een wandelroute, waar op verschillende locaties korte theaterscènes worden opgevoerd. Een groepje wijkbewoners legt die route af als publiek, en maakt zo als het ware een reis door de wijk. Op die locaties maken ze samen met de acteurs voorstellingen.

“Zo leren wijkbewoners samen te werken aan hun eigen wijkvoorstelling, middels kunst & cultuur, dit onder leiding van professionele regisseurs”, zegt Monique Scheper van Muziektheater De Plaats, gevestigd op de Van Oldenbarneveldstraat. “Het is echt een project in, met, door en voor de wijk. Een leuk avontuur om mee te maken.”

Achterliggend doel  is zo nieuwe sociale verbindingen in de wijk te creëren en de bestaande verbindingen te versterken. Door wijkbewoners met elkaar in contact brengen en samen een voorstelling te maken, kunnen ze ook nog eens hun eigen wijk beter leren kennen.

 

Theaterdirecteuren

Muziektheater De Plaats maakt locatievoorstellingen in meerder Arnhemse wijken. Deze periode is het Arnhemse Broek aan de beurt. Monique: “In deze voorbereidende fase ben ik op zoek naar wijkbewoners die het misschien leuk zouden vinden om mee te doen in dit project. We zoeken locaties met ‘tijdelijke theaterdirecteuren’. Zij stellen hun huis, tuin, keuken, zolder, tuin of schuurtje ter beschikking als tijdelijk wijktheater. Daar kunnen straks de wijkartiesten de sterren van de wijkhemel gaan spelen.”

Niet alleen zoekt ze artiesten die tijdelijk spelen. Ook zoekt ze wijkbewoners die zingen, dansen, musiceren. “Of van alles een beetje tegelijk.” Daarnaast is ze op zoek naar publieksbegeleiders, die met groepjes publiek van de ene naar de andere scène door de wijk wandelen. Maar ook kaartcontroleurs, barpersoneel.

 

Begin maart

Inmiddels zijn er twee voorbereidende bijeenkomsten geweest. Bij de tweede, met optreden van wijkbewoners Rob & Margot, waren er al 21 personen. Op 2 maart volgt nu de derde bijeenkomst. Monique: “Bij de bijeenkomst kunnen wijkbewoners informatie krijgen en zich eventueel alvast inschrijven om mee te doen.”