Samen theater maken in de wijk

 

Theater in de wijk. Een samenspel tussen professionals en wijkbewoners. Muziektheater De Plaats werkt momenteel aan de voorbereiding.. “We zoeken wijkbewoners die willen acteren, zingen, dansen, musiceren. Of van alles een beetje.”  De voorstellingen staan gepland voor vrijdagavond 15, zaterdagavond 16 en zondagmiddag 17 juni.

 

Een wijkvoorstelling bestaat uit een wandelroute, waar op verschillende locaties korte theaterscènes worden opgevoerd. Een groepje wijkbewoners legt die route af als publiek, dat zo als het ware een reis door de wijk maakt. Op die locaties maken ze samen met de acteurs voorstellingen.

“Zo leren wijkbewoners samen te werken aan hun eigen wijkvoorstelling, middels kunst en cultuur. Dit onder leiding van professionele regisseurs”, zegt Monique Scheper van Muziektheater De Plaats, gevestigd op de Van Oldenbarneveldstraat. “Het is echt een project in, met, door en voor de wijk. Een leuk avontuur om mee te maken.”

Achterliggend doel: door wijkbewoners met elkaar in contact brengen en samen een voorstelling te maken, kunnen ze ook nog eens hun eigen wijk beter leren kennen.

 

Theaterdirecteuren

Muziektheater De Plaats maakt voorstellingen in meerder Arnhemse wijken. Nu is het Arnhemse Broek aan de beurt. Monique: “Ik ben op zoek naar wijkbewoners die het leuk vinden om mee te doen. Ook zoeken we locaties met ‘tijdelijke theaterdirecteuren’. Zij stellen hun huis, tuin, keuken, zolder, tuin of schuurtje ter beschikking als tijdelijk wijktheater. Daar kunnen straks de wijkartiesten de sterren van de wijkhemel gaan spelen.”

Naast acteurs zoekt ze ook wijkbewoners die zingen, dansen, musiceren. “Of van alles een beetje tegelijk.” Daarnaast is ze op zoek naar publieksbegeleiders, die met groepjes publiek van de ene naar de andere scène door de wijk wandelen. Maar ook kaartcontroleurs, barpersoneel.