Moestuintjes bij De Blokhut

Paulusschool

 

Nog eventjes en er groeien worteltjes en boontjes bij De Blokhut. In mei beginnen kinderen van de Paulusschool (groep 6 en 7) daar namelijk met de aanleg van moestuintjes. “In april hebben ze ontworpen hoe het eruit moet zien, wat erin moet, waar het moet staan”, vertelt leerkracht Tom Walreaven.

 

Tom is heel blij met dit idee, dat opborrelde uit het brein van Astrid Ariës, coördinator van De Blokhut. “Als ik hoor ‘moestuin’ dan denk ik: fantastisch! De kinderen leren schoffelen, wieden, zaaien, kweken. Vreselijk leuk. Eerst worteltjes kweken, daarna snoeien en er soep van maken, als lunch voor de leerkrachten, haha...”

Moestuintjes bij De Blokhut past perfect in de filosofie van de Paulusschool. “We willen met de kinderen naar buiten toe. Dan is De Blokhut een prachtige plek. Die willen we omarmen als tiende schoollokaal, voor creatieve dingen. In dit geval als moestuintje, waar kinderen  kunnen tuinieren.”

 

Aardbeienjam

Als dit gaat bevallen, hebben ze op de Paulusschool nog wel meer ideeën. Tom noemt als voorbeeld  een buitenkeuken. “Om jam te maken, Van aardbeien die de kinderen zelf kweken.” Hij denkt ook aan ‘professioneler’ kweken. “Bij het ontwikkelen van een moestuin kun je kinderen leren waar je schaduwplanten moet poten; hoe je het best kunt wieden, zaaien en water geven; of wat de beste tijd is om te planten of te snoeien. Daar heb je iemand voor nodig met verstand van zaken.” Daarbij komt de naam van Bas Roodbergen bovendrijven, die al heel veel in het Broek heeft gedaan op het gebied van groen.

Ook zoekt Tom mensen die het moestuinproject kunnen dragen, “door er te zijn, wat uitleg te geven en te vertellen waar de schoffels zijn. Die zijn we nu aan het werven.”