Wie wil nou niet z'n eigenwaarde vergroten?

 

“In deze wijk kan hééél veel. Mijn handen jeuken om de ideeën die bewoners hebben waar te maken. Dat kan. Als mensen willen en zelf meewerken.” Dat zegt Marjon Bussink, die de zieke Bircan Yildirim in de Symfonie vervangt.
Ook wil ze mensen aan het werk helpen.
 

 

Marjon is participatiewerker. Dat wil zeggen dat ze bewoners ondersteunt bij het bedenken en opzetten van activiteiten. “Ik wil mensen in beweging krijgen”, zegt ze, “mensen hun talenten laten ontwikkelen. Dat verhoogt je eigenwaarde! Je zelfbeeld. Wie wil dat niet?”

Te vaak hoort ze bewoners zeggen ‘er gebeurt niks’ of ‘er kan niks’. Dat bestrijdt ze fel: “Absoluut niet waar. Het kan wel! Er leven genoeg ideeën onder bewoners. Dingen waarvan ik denk: die moet je oppakken. Wees niet bang om op je bek te gaan. Wat heb je te verliezen? Durf het gewoon!”

“Maar let op. Het is niet een kwestie van u vraagt wij draaien. Wij ondersteunen. Bewoners moeten plannen en ideeën zelf uitwerken en uitvoeren. Wij helpen daarbij, en ook met ruimte en benodigde middelen.”

Ze wijst op successen van de afgelopen jaren: Kunst op de Plank, Statenkwartier Voormekaar, Kansenfabriek, Markt Transformatorplein, het moestuintje bij het Torentje. “Dat werkt. Die bewoners hebben weinig of geen ondersteuning meer nodig.”

Maar er kan veel meer, weet Marjon. Ze hoorde ideeën voorbij komen over multiculturele activiteiten of een (W)eetcafé waar ontmoeten en eten samenkomen. Of het project Bekend maakt Bemind waar mensen praten over cultuur en (on)geloof om dichter bij elkaar te komen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een dartclub of kookclub zijn. Mensen hebben ideeën zat, weet ze. “Laat maar horen”

 

‘Aan het werk. Dat moet in ’t Broek toch ook kunnen?’

 

Mensen aan het werk krijgen. In een baan of als vrijwilliger. Dat is een tweede belangrijk doel dat Marjon Bussink nastreeft. Ze doet dit met het Activeringsteam.

 

“Er zijn bewoners die individueel naar mij toekomen en zeggen: “Ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar wel samen met anderen. Dan kijken we met elkaar waar behoefte aan is in de wijk. Of wat belangrijk is. Vervolgens ontwikkelen we activiteiten met wie en waar en wat.”

De kracht van het Activeringsteam zit ‘m in het feit dat mensen zelfstandig dingen gaan bepalen, meepraten, verantwoordelijkheden nemen, leren op tijd te komen. Marjon: “Dat ondersteun ik, door te praten, door te verwijzen, en soms door een schop onder de kont. Maar uiteindelijk doet het team (de bewoners ) het zelf met elkaar. Zo kom je uit je isolement, je helpt elkaar. En dat spreidt zich uit over de wijk.”

“Je ziet dat mensen na een tijdje weer trots en zelfbewust met het hoofd omhoog gaan lopen. Dan kunnen volgende stappen worden gezet. Misschien wel naar scholing of werk. Ik doe dit al jaren op de Geitenkamp. Daar werkt het. Dan moet het in ’t Broek toch ook kunnen?”