'Thuis zitten, daar was ik klaar mee'

 

En óf hij blij is. Sinds november heeft Danny de Leeuw namelijk een baan. Als afvalcoach bij de gemeente Arnhem. Een mooie baan die hij zelf heeft verdiend. “Als je in de bijstand zit en je wil aan het werk, dan is dit geweldig. Maar je moet niet vies zijn van een hele dag buiten lopen.”

 

 

Veel mensen zullen Danny (24) kennen. En velen zullen beamen dat de Broekenees een gouden hart heeft. Al jaren beleeft de wijk veel plezier van zijn betrokkenheid. Als vrijwilliger zag je hem overal.

“Klopt, ik ben altijd actief geweest, heb nooit stilgezeten. Ik was veertig uur per week hier op de Symfonie. Als vrijwilliger. Zit in de familie. Mijn vader was vrijwilliger en mijn oom is het nog steeds, jaarlijks bij het kinderkamp.”

Zelf zette Danny zich in voor het kinder- en jongerenwerk, Vitesse Hattrick, de Krajicek Foundation en als beheerder van de Symfonie. Hij raakte via het Sportbedrijf Arnhem betrokken bij een programma tegen overgewicht bij jongeren. Daarnaast ondersteunt hij een voetbalavond voor jongeren.

 

Beloning

Vrijwilligerswerk is mooi, zaligmakend is het niet. Danny wilde meer. “Ik zat in de bijstand. Thuis zitten daar was ik klaar mee. Maar ik kon geen baan vinden. Te laag opgeleid. Toen hoorde ik over een vacature voor afvalcoach bij de gemeente, maar kon die vacature nergens vinden. Tot ik onze wijkmanager Arno (Tiernego) tegenkwam; die ken ik toevallig. Hij heeft me met de juiste mensen in contact gebracht. Zodoende kreeg ik deze baan als afvalcoach.”

Danny ziet de baan als een soort van beloning voor zijn betrokkenheid en inzet als vrijwilliger voor de wijk “Mijn motto is: wie goed doet, goed ontmoet. Dat lijkt in mijn geval uit te komen, want nu heb ik deze baan. Geweldig! Lekker veel bewegen, veel buiten. Van de Hoogkamp tot Schuytgraaf. Alles op de fiets. Maar als het rotweer is, houdt de gemeente wel rekening met waar ze je plannen.”

 

Goede opstap

Negen maanden kan hij betaald aan de slag voor 36 uur per week. En daarna? “Ik zie deze baan als een doorstart, als een goede opstap naar ander werk. Ik heb al gesolliciteerd bij Securitas. Als ik word aangenomen word ik beveiliger, wellicht met een vaste aanstelling.”

Bij een baan hoort een ander leven. Ook daarbij kreeg hij hulp: van het Wijkteam en jongerenwerker Lody Lasamahu, “Ik sta nu op eigen benen en heb een woning in Klarendal. Lekker dichtbij. Maar ik kom nog vaak in het Broek.”

Ziet Danny zijn stappen, naar werk en een woning, als voorbeeld voor andere jongeren in de wijk? “Ach het is maar hoe mensen het bekijken. Ik heb me gewoon ingezet omdat ik niet stil wil zitten. Maar zit je in dezelfde situatie als ik? Blijf goede hoop houden en ga niet bij de pakken neerzitten."


“Als je iets van je leven wil maken, ben je 17-27 jaar en ben je laag opgeleid? Meld je dan bij mij. Dan ga ik proberen je te helpen.”

Arno Tiernego, Team Leefomgeving Arnhemse Broek. 06-50732459  / Arno.Tiernego@arnhem.nl