't Broek Omhoog vol vertrouwen in toekomst

 

Werklozen uit ’t Broek aan het werk krijgen. Het liefst in de wijk zelf. Dat is het doel van de stichting ’t Broek Omhoog. Deze maand starten twee nieuwe initiatieven. Met stadsstewards en handige klussers.

 

Oprichters 't Broek Omhoog Barth van Eeten en Winny van Bakel voor het pand aan de Rietgrachtstraat

 

Drie mannen gaan als stadssteward aan de slag. Hun functie is tweeledig, vertellen Barth van Eeten en Winny van Bakel, oprichters van de stichting. “Zwerffietsen aanpakken en gastheer spelen. Om zwerffietsen te voorkomen, gaan  ze mensen erop wijzen dat ze hun fiets gratis kunnen parkeren.” Bij het Centraal Station, Gele Rijdersplein en Johnny van Doornplein. Over gastheer. “Daarnaast gaan ze stadbezoekers op allerlei gebied helpen, adviseren en wegwijs maken – van coffeeshop tot Burgers Zoo.”

De stadsstewards doen dit voor de gemeente Arnhem, en worden begeleid door Presikhaaf Bedrijven. Van Eeten: “Als dit aanslaat, krijgt het een vervolg. Dan hebben we meer mensen nodig uit de wijk.”

“We zijn nog op zoek naar mensen. Dus kom maar hier langs”

Begeleiden van mensen naar een baan in de bouwwereld is het tweede initiatief.. Het pand waar ’t Broek Omhoog zit, aan de Rietgrachtstraat, dient daarbij als oefenobject. Dat wordt van boven tot onder gerenoveerd. Daken, dakkapellen, muren, kozijnen. Er zijn metselachtige klussen als tegelzetten, voegen, een muurtje bouwen. Installaties moeten worden vernieuwd. De tuin aangelegd. En het pand moet worden schoongehouden. “We zijn nog op zoek naar mensen. Dus kom maar hier langs”, zegt Van Eeten.

Alles gebeurt onder professionele begeleiding. “Bouwbedrijf Van Wijnen en Klusbedrijf Mevrouw Spijker begeleiden het project met leermeesters. Die hebben hier veel ervaring mee. Bovendien kunnen zij mensen op het spoor zetten van een baan of vervolgopleiding.”

Verder is er nog het project P7, dat afgelopen november startte onder de John Frostbrug. Met goedkoop parkeren en aanbieden van diensten aan stadsbezoekers. “Dat viel niet mee. Het winterweer zat tegen. En op zondag kwam er vrijwel niemand.  Onvoldoende om de medewerkers te kunnen betalen, helaas. Die kregen nu een vrijwilligersvergoeding. Maar de deelnemers zijn nog steeds enthousiast. En het mooie weer komt er nu weer aan. We zijn optimistisch.”

Waar staat ’t Broek Omhoog over een jaar? “We draaien nu nog op subsidie van gemeente en Volkshuisvesting. Maar we hebben er het volste vertrouwen in dat we over een jaar voldoende body hebben om zelfstandig door te gaan.”

 

Beste Barth en Winny, wat een mooi initiatief hebben jullie! Ik heb een vraag. Ik Woon sinds een jaar weer in Arnhem, na 16 jaar weg geweest te zijn. Ik woon aan de Johan de Wittlaan in een klein benedenhuis. Ik ben groot voorstander van buurtinitiatieven en heb afgelopen voorjaar de plantjesmarkt in ons Groene broek georganiseerd en gedraaid samen met een groepje buurtbewoners. Verder ben ik druk in onze buurttuin en wil ik een tuin aanleggen bij onze nieuwe bank aan de singel van de Johan de Wittlaan. Ik ben zelf afgekeurd maar probeer me wel zoveel mogelijk bezig te houden met dingen waar ik plezier in heb, dat geeft mij energie. Ik ben op zoek naar klusruimte om een aantal meubels te maken voor mijn huis, ik volg dan ook een cursus houtbewerking bij de Helling. Verder heb ik al veel bouwervaringen kan goed klussen. Tuin aanleg en alles wat met groen te maken heeft kan ik ook goed, ik heb jarenlang ervaring, ook door de moestuin die ik jaren lang heb gehad en door mijn Botanische opleiding. Misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen in dit mooie project!
Vriendelijke groet
Sonja Huggers

Sonja Huggers | 30-11-2017 03:44