Sociaal werker Fadia Azar

 

‘Wie in de Symfonie komt, moet daar iets aan hebben’

 

Grote kans dat je Fadia Azar tegen het lijf loop, als je buurtcentrum de Symfonie binnengaat. Fadia is namelijk het aanspreekpunt. Bovendien is ze een duizendpoot. Een sociaal betrokken duizendpoot.

 Fadia Azar (rechts) met gastvrouw Melissa)

 

Werken met mensen. Dat is wat Fadia altijd heeft gedaan, graag doet, en hartstikke leuk vindt. “Als je hier in de Symfonie komt, wil ik dat je je op hun gemak voelt, dat je aandacht krijgt. Daarvoor ben ik het aanspreekpunt. Op mij kun je terugvallen.”

Ze heeft het dan over bezoekers. Maar ook over vrijwilligers in de Symfonie. Die hebben aan Fadia een hele goeie. “Ik probeer ze zekerder te maken en hun zelfvertrouwen te vergroten, door ze vertrouwen te geven” Maar ook wie meer wil, kan ook op Fadia’s hulp rekenen. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar werk. “Dan kun je hier sterk worden. Je leert regelmaat, op tijd te komen, verantwoordelijkheden. En je leert uren te maken. Dat zijn de eerste stappen naar een baan.”

Het mooiste is natuurlijk als die aanpak werkt. Dat er resultaat is. En dat is er. Inmiddels hebben zo’n vier, vijf vrijwilligers op deze manier werk gevonden, vertelt ze. “En een aantal is daar nu hard naar op weg.” Onder andere de vrijwilligers bij de receptie. “Die leer ik om een goede gastheer of gastvrouw te zijn.”

 

‘Ik ben echt voor de vrouwen’

 Als sociaal werker ondersteunt Fadia verder bij taallessen en inloopochtenden. “Elke ochtend zitten hier grote groepen voor activiteiten, of om gezellig koffie te drinken en te praten. Vaak vrouwen. Dat past bij mij. Voor ik hier kwam, heb ik in het Vrouwencentrum gewerkt. Ja, ik ben echt voor de vrouwen!”

Als een vrouw sterk is, is dat goed voor het gezin, stelt Fadia. Dat geldt zeker voor vrouwen met een andere culturele achtergrond. “Die komen hier veel. Omdat ik hun taal spreek komen ze met vragen over allerlei dingen. Als we daarover praten, gaat er een wereld voor ze open. Eén vrouw komt bijna elke dag.”

Veel vrouwen hebben in hun eigen cultuur geen kansen gehad, legt ze uit. “Maar hier kunnen en willen ze laten zien wat ze kunnen. Met name vrouwen uit Syrië. Die krijgen de kans meestal ook. In de Turks cultuur is dat wat moeilijker. Daar moeten vrouwen zich twee keer bewijzen. Ze moeten voor het huishouden zorgen en een diploma halen, zodat ze financieel afhankelijk kunnen worden. Op mannen kunnen ze vaak niet rekenen als die weggaan uit het gezin. Die vrouwen wil ik helpen sterker te worden.”

 

Geld

Naast haar sociale werkzaamheden heeft Fadia nog twee taken. Ze beheert de kas van inkomend en uitgaand geld. Denk aan onder andere contributies en geld voor consumpties. En ze is contactpersoon voor huurders van het gebouw. Denk daarbij aan contracten, sleutelbeheer, financiën. “Maar dat zijn ook taken van vrijwilligers”, benadrukt ze. Waarmee ze terugkomt op het belang van vrijwilligers in de Symfonie. Ze wil daarom de volgende oproep plaatsen:

 

Ben jij die behulpzame vrijwilliger voor het wijkcentrum?

Je bent aanwezig als gastheer/vrouw en wil bezoekers te woord te staan. Je doet wat computerwerk. En je zorgt voor koffie of thee voor groepen in het gebouw.

Neem contact op met Fadia Azar in de Symfonie.