Paulusschool: Broekies op de planken

 

Een theatervoorstelling door groep 4 en 5 van de Paulusschool. Met muziek, toneel, dansen en zingen. Daar zijn de kinderen, pakweg 9 en 10 jaar, nu hard mee aan het werk. Half juni zullen ze hun kunsten op verschillende plekken op de planken brengen.

 

“Alle kinderen uit groep 4 en 5 doen mee aan dit Broekies Project - ja, mooie naam hè”, zegt Tom Walraeven, die als leerkracht van de Paulusschool het project draagt. In eerste instantie zwengelen zo’n tien kinderen de boel aan. “Dat zijn kinderen van de verlengde schooldag (VSD). Die verzinnen bijvoorbeeld een rap, die ze dan op school laten zien. Andere kinderen kunnen daar op inschrijven. Daarbij kijken we natuurlijk ook bijvoorbeeld naar talent.”

Een en ander gebeurt, vanaf 12 april, in samenwerking met kunstenaars van Muziektheater De Plaats. “Daar hebben we heel goede ervaring mee”, vertelt Tom. “Vorig jaar hebben we met hun Je Lievelingsplek als project gedaan. Kinderen van groep 8 konden een plek kiezen en daar een scene spelen met ouders er omheen. Dans, muziek, creatief, fotografie op verschillende plekken met minimale middelen. Dat is heel goed bevallen. En was gekoppeld aan de verlengde schooldag. Dat gebeurt nu met Broekies dus ook.”

 

Schoenen op tafel

Meestal vinden dit soort projecten onder schooltijd plaats, maar de voorkeur gaat uit naar buiten school. Tom: “Kunstenaars zijn heel goed in hun vak, maar ook een stuk losser dan wij als leerkrachten op school. Dat kan botsen. Van hun mag je bijvoorbeeld gewoon met de schoenen op tafel, van ons niet. Daarom doen we de VSD het liefst buiten school, zonder schools karakter. En dan kom je in De Blokhut.”

Dat vindt hij, en de Paulusschool, een goede zaak. “In De Blokhut kun je van alles doen, van gitaarspelen tot timmeren, en er ligt een prachtig theatertje.” De Paulusschool wil De Blokhut graag omarmen, er nieuw leven inblazen om zo de loop naar De Blokhut te stimuleren. “Ook de kunstenaars van Muziektheater De Plaats staan daar positief tegenover.”

 

 De Paulusschool sluit zich met Broekies aan bij het project Theater in de wijk (zie hier).