'Kijken wat ik voor jongeren kan doen'

 

Ambulant jongerenwerker Adem Karaciftc

 

Hij gaat de straat op. Stapt op jongeren af. Soms als ze overlast veroorzaken. Soms gewoon om ze te leren kennen. “Ik vraag waar ze behoefte aan hebben. Of ik ze misschien ergens mee kan helpen.” Dat zegt ambulant jongerenwerker Adem Karaciftci. Adem kwam in augustus in plaats van Lody Lasamahu.

 

Jongeren helpen. Waar moeten we dan aan denken? “Misschien zit je met vragen. Over school. Dat je gepest wordt. Dat je problemen hebt met een stage vinden. Misschien heb je schulden. Of problemen met drugs. Dat soort dingen.”

Een babbeltje kan dan helpen. Maar lang niet altijd. Als het dieper zit, kan Adem jongeren in contact brengen met mensen die verstand hebben van bepaalde problemen. Nooit gedwongen. Altijd vrijwillig, “We hebben een heel netwerk achter ons staan. Mensen die kunnen helpen bij drugs, schulden, problemen thuis, op school, noem maar op.” Ofwel, mensen die echt kunnen helpen je uit de problemen te trekken.

 

Bewust maken van gedrag

Ook bij een melding van overlast door jongeren gaat hij erop af. “Voor de duidelijkheid: ik ben niet van de politie! Ik ben er niet om jongeren weg te sturen of aan te pakken. Ik ben er om te kijken wat ik voor ze kan doen. Bijvoorbeeld door ze bewust te maken van hun gedrag. Ze mogen best wel weten wat dat veroorzaakt.”

 

 “Voor de duidelijkheid: ik ben niet van de politie!”

 

Dus praat hij met de groep. Kijkt wat voor jongeren het zijn. Wat er speelt. Waarom ze overlast veroorzaken. Waarmee hij ze kan helpen. En als jongeren rondhangen omdat ze zich vervelen? “Dan vertel ik wat ze allemaal kunnen doen in de Symfonie. Een inloop, het Vitesse-project, dat ze hun talenten kunnen ontwikkelen door iets leuks en nuttigs te doen als vrijwilliger.”

Op deze manier wil Adem een band met jongeren in de wijk kweken, door ze te helpen en vertrouwen te geven. Dat jongeren weten wat ze aan hem hebben, en daar hun voordeel uit halen. En hij hoopt dat mond-op-mondreclame daar een handje bij gaat helpen. “Het zou mooi zijn als je hoort: ‘Hé, dat is Adem, die heeft me laatst geholpen’.”