'Heb je al veel boeven gevangen?'

 

Wijkagent Henk Westerhof op Paulusschool

 

‘Kijk, dit is mijn pistool.’ Wijkagent Henk Westerhof wijst naar zijn wapen. ‘Ik haal ‘m er niet uit. Veel te gevaarlijk.’ De kinderen kijken benauwd. ‘Ga je meteen dood, als je schiet?’ vraagt een meisje bezorgd ‘Ik probeer ‘m zo weinig mogelijk te gebruiken, alleen als het écht nodig is’, zegt de wijkagent. ‘En nee, je gaat niet meteen dood. Dat is ook niet de bedoeling. ’

 

 

 

 

 

16 mei is een spannende dag voor de twee kleutergroepen ‘Zonnestraal’ en ‘Regenboog’ van de Paulusschool. Wijkagent Henk Westerhof komt vertellen over de politie. De kinderen van de ‘Zonnestraal’ van juf Gulizar, hebben zich goed voorbereid. De meesten dragen zelfgemaakt mutsen met daarop in mooie letters ‘Politie’. Anderen hebben een echte politiepet op het hoofd. Ook hebben ze een hele lijst met vragen gemaakt. Net zoals de groep van juf Eva en Margot, die wat minder feestelijk is uitgedost.

 ‘Whoooow’, gaat het door de klas, als wijkagent Henk de handboeien tevoorschijn haalt en de juf in de boeien slaat. Ook de wapenstok en de pepperspray maken indruk. Maar het meest zijn de kinderen geïnteresseerd in boeven vangen.

‘Heb je veel boeven gevangen?’ Ja, wel honderd.

‘Hoe lang moet je naar de gevangenis?’ Als je weinig hebt gedaan niet lang. Maar bij erge dingen wel, zoals een auto in brand steken of een bushokje vernielen.

 ‘Pak je wel eens een boef buiten de wijk?’ Ja, een keer zelfs in het ziekenhuis.

‘Hoe vind je het om politie te zijn?’ Dat is een goeie vraag. ‘Ik vind het leuk. Vooral om mensen te helpen. Om boeven te vangen. Om te zorgen dat het veilig is.’

‘Waarom heb je geen pet op?’ Die draagt hij alleen bij bijzondere dingen. Nooit in de wijk.

Er komen nog meer vragen voorbij:

‘Heb je een politiepaard?’ Nee, wel een auto.

‘Heb je een enkelband?’ Nee. Maar een boef die thuis zit wel.

‘Kun je morgen een boef mee naar school nemen?’

‘Mag de politie door rood rijden?’

‘Moet je ook ’s nachts werken?’ Jazeker, want veel boeven gaan ’s nachts op pad.

‘Heeft een boef altijd zwarte kleren?’ Nee, ze verkleden zich als gewone mensen. Er zijn zelfs boeven met een jurk; dat zijn vaak vrouwen.

Als afsluiting nodigt Henk Westerhof de kinderen uit de politieauto te bekijken. Even later loeit de sirene keihard door de Valckenierstraat. De kleuters stoppen de vingers in de oren, maar ze vinden het geweldig. En dan nog even met Henk de wijkagent op de foto.