Groente, fruit en brood voor een zacht prijsje

 

SRV-wagen terug in het Arnhemse Broek

 

Brood, groente en fruit. Hartstikke gezond en goedkoop. Vanaf 1 oktober verkrijgbaar in de SRV-wagen die elke donderdag in het Arnhemse Broek staat. Op 13 september werd de wagen officieel geopend met een feestje op de Rietgrachtstraat, bij Broek Omhoog. Loes van der Meulen is de baas van de rijdende winkel.

 

Loes van der Meulen bij haar SRV-wagen

 

Vooral veel ouderen zullen de SRV-wagen nog wel kennen. Een rijdende supermarkt, die ouderwetse herinneringen losmaakt en veel sympathie opwekt. Een wagen met een opstapje en een bescheiden deurtje, waardoor klanten het winkeltje betreden.

Op 13 september hing voor het deurtje een rood lint, dat op officiële wijze met een grote schaar werd doorgeknipt door Arno Tiernego, wijkmanager van het Team Leefomgeving Arnhemse Broek (foto rechts). Hij vatte de betekenis van de wagen samen met: tegengaan van voedsel verspilling, stimuleren van goedkoop en gezond eten, ontmoetingsplek en werkervaringsplek in één.

Gezonde maaltijden

Achter het unieke idee zit Loes van der Meulen. “Ik, stoor me al heel lang aan het idee dat er veel goed eten wordt weggegooid; prima brood, groente en fruit verdwijnen in afvalcontainers. En waarom? Omdat er een plekje op zit. Of omdat het niet de gewenste vorm heeft. Krankzinnig. Er wordt goed voedsel verspild, terwijl een groep mensen het graag wil hebben maar te weinig geld heeft om dit soort gezonde maaltijd op tafel te zetten. Die rare tegenstelling wilde ik doorbreken. Eerst dacht ik aan een supermarkt, maar ik wilde iets unieks -  met een zitje erbij voor koffie en thee. Zo kwam ik op de SRV-wagen.”

In de SRV-wagen ligt alles onder de prijs van een supermarkt. “We verkopen de producten voor een zacht prijsje. Daarbij probeer ik producten voor drie volledige maaltijden te leveren. Als je dit eet, eet je gezond. Zo willen we een gezonde leefstijl bevorderen, en mensen helpen met minder geld.”

 

Blauwe Tomaat

Haar producten haalt ze bij een bakker – “brood van een dag oud, dus nog hartstikke goed”- bij fruitkwekerijen en supermarkten. Voor de goede orde: “Het zijn geen verrotte spullen! Misschien zien ze er soms net wat anders uit, met een plekje erop, maar het is echt prima spul.” En oh ja: “Voor alcohol, koekjes en chocolaatjes moet je niet bij ons zijn.”

De SRV-wagen valt goed op. “Een wit bakbeest van 9 meter”, omschrijft Loes de rijdende supermarkt. Hij rijdt onder de vlag van De Blauwe Tomaat. Loes: “Als iets er anders uitziet dan je gewend bent, kan dat toch heel lekker zijn. Dat geldt ook voor een blauwe tomaat.”

SRV-wagen elke donderdag in het Arnhemse Broek:

’s morgens op de hoek van Hugo de Grootstraat, bij de school

’s middags op de Rietgrachtstraat, bij Broek Omhoog

 

Zo’n vijftienduizend euro kostte de SRV-wagen. Een flink bedrag. “ Gelukkige hebben we veel financiële hulp gekregen”, vertelt Loes. “Van particuliere bedrijven, die het een goed idee vonden. Door middel van crowdfunding. En ook van de gemeente Arnhem en het Team Leefomgeving – maar dat is alleen voor dit jaar; volgend jaar moeten we op eigen benen gaan staan.” Ook wil ze de rol van Broek Omhoog niet vergeten: “Die hebben de wagen gigantisch mooi opgeknapt.”