Eilandje Urk verandert in modern wijkje

 

Eilandje Urk ligt er l troosteloos bij. De woningen zijn leeg, ruiten liggen aan diggelen, tuinen zijn vertrapt, stukken woningen zijn verdwenen, hekken blokkeren toegang tot de woningen. Na de bouwvak gaan de huizen tegen de vlakte. Eind dit jaar is het terrein rijp voor nieuwbouw,  begin 2019 start Vivare met de nieuwbouw: 87 moderne, energiezuinige eengezinswoningen.

 

Half juni vertrokken de laatste bewoners uit  Eilandje Urk. Slopers waren al druk bezig reeds verlaten panden binnen te strippen. Alle Urk-bewoners vonden de afgelopen maanden een andere woning. De meesten zullen niet meer naar Urk terugkeren, waaronder veel ouderen die voor een appartement hebben gekozen. “Ook de andere huurders hebben elders een plek gevonden,”, vertelt Marie José van Gaalen, Klantconsulent van Vivare. “In en buiten Arnhem. Van Presikhaaf tot Rheden, Velp, Duiven, Westervoort. Overal waar Vivare woningen heeft.”

 Zoals het er nu naar uitziet, zullen straks 35 van de huidige huurders terugkeren naar een splinternieuwe, eigentijdse, energiezuinige  eengezinswoning. Met twee of drie slaapkamers en een vaste trap naar de zolder – iets wat lang niet iedereen in de oude woningen had. Tegen bijbetaling past Vivare de woningen aan met een extra slaapkamer en/of een tweede toilet op de badkamer.

 

Huur

En geen zorgen over de huur, alle woningen vallen binnen de huurgrens. “We hebben rekening gehouden met de ‘passendheidstoets’; dat houdt in dat inkomens en huurprijs passend moeten zijn”, zegt Marie José van Gaalen, “Daarover zijn goede afspraken gemaakt. Vergeet ook niet dat de woningen energiezuiniger zijn dan ze waren. Als je bewust met je energie omgaat wordt het goedkoper.”

 

Tevreden

De woonconsulent van Vivare kijkt met een goed gevoel terug op het traject dat Vivare en bewoners de afgelopen maanden samen hebben afgelegd. Want dat was niet niks. Veel bewoners  plaatsten grote vraagteken bij de plannen  van sloop- en nieuwbouwplannen, die hen rauw op het dak vielen. Waarom moet de wijk plat? Wat krijg ik terug? Krijg ik dezelfde buren? Kan ik ook ergens anders heen? Wat wordt de huur? Hoe ga ik dat betalen? Vragen te over.

“Er was heel wat gerommel en ruis over de plannen”, bevestigt Marie José van Gaalen. “Begrijpelijk. De meeste mensen hebben er lang gewoond en dan wordt je woning gesloopt. Daarom hebben  we intensief contact gehad met alle bewoners. We zijn bij iedereen thuis geweest. We hebben spreekuren gehouden – die druk werden bezocht. We hebben bewoners individueel aandacht gegeven en begeleid. Alles om begrip te kweken en vertrouwen te krijgen. Gelukkig was iedereen voor rede vatbaar. Zoals de zaken er nu voor staan zijn alle bewoners redelijk tevreden.”

 

Parkeerhofjes

Overigens zal het uiterlijk van Eilandje Urk wat veranderen. En niet alleen door de woningen. Er komt veel ruimte voor groen en parkeerhofjes. Er zullen nieuwe bomen worden geplant, maar de grote ‘monumentale’ bomen blijven staan. De indeling van de wijk verandert ook. Dit gebeurt om de afvoer van regenwater te verbeteren, en het probleem van de wateroverlast op te lossen. Ook zal de gemeente Arnhem in dit kader de riolering vernieuwen.