Broek in de Pan: vijf weken koken en verhalen vertellen

 

Vijf weken achtereen trok Broek in de Pan door de wijk. Een mobiele keuken waar bewoners met elkaar een hapje konden halen, gemaakt door wijkbewoners en kunstenaars. De eerste kookdag was op vrijdag 16  maart, de laatste op vrijdag 21 april.

 

 

‘En we eten lekker linzensoep, linzensoep, linzensoep. Laat die pan maar koken. En draai die lepel maar eens lekker rond.’ Zangerkok Wim Hilgeman verzon zijn teksten waar je bij stond, maar wel heel toepasselijk op wat er voor zijn neus gebeurde. Want daar stonden verhalenverteller Yvonne Laan en kokkin Gülay Dãl met grote lepels in een pan met linzensoep te roeren.

De soep werd samen met een stukje stokbrood geserveerd. In opperbeste stemming namen zo’n vijftig buurtbewoners een kommetje in ontvangst, maar aten de soep binnen op, lekker in de warmte van de Symfonie. Want het was knap fris op 21 maart. De eters vormden een mooie afspiegeling van de wijk: van jong tot oud, van Broekse tot buitenlandse afkomst, mannen en vrouwen..

 

Yoghurt met walnoten

Broek in de Pan zette het kookfeest op poten samen met het (W)eetcafé. “Dit (W)eetcafé  is voor alle bewoners”, vertelt Marion Bussing. “Elke bewoner kan zich hiervoor aanmelden. En iedereen krijgt de kans zijn of haar eigen gerecht te koken of maken. De linzensoep van vandaag bijvoorbeeld is gemaakt Gülay Dãl. En binnen zijn anderen  aan het werk.”

En inderdaad. In de keuken van de Symfonie staat een ploeg van vier dames hapjes te maken (foto). Vandaag met broccoli, worteltjes, sla, puree met rundvlees, yoghurt met walnoten.  Samen met de linzensoep van Broek in de Pan een geweldig gezonde, volledige en goedkope maaltijd. “Voor maar 3,5 euro per volwassene en 2 euro voor een kind. Ga daar maar eens voor uit eten.”

 

Wens bewoners

Broek in de Pan werd gehouden op 16 maart 23 maart, 30 maart, 6 april en 14 april, met op 21 april een feestelijke, culinaire afsluiting in de Blokhut. Het kookfeest komt voort uit een wens van bewoners, zo bleek tijdens de onthulling van de Bank bij de Blokhut, begin 2017.