'Belachelijk dat mensen dit op straat gooien'

21 maart Opschoondag, terugblik

 

Voorzien van prikkers, knijpers, handschoenen  en vuilniszakken, trokken op 21 maart twaalf kinderen door de wijk. Gehuld in gele jasjes gingen ze aan de slag om zwerfafval in de wijk op te ruimen. De buit bestond uit vijftig kilo kleinere rotzooi. En daarnaast uit een plastic slee, een houten traphekje en een vloerkleed. “Niet te begrijpen dat mensen dat zomaar op straat gooien.”

 

 

Het Kinderwijkteam is een educatief project rondom het thema natuur, milieu en zwerfafval voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Mike Hose is de geestelijk vader van het Kinderwijkteam in Arnhem.De kinderen zijn van het Kinderwijkteam uit Het Arnhemse Broek, aangestuurd door Mike Hoose. “Normaal gaan kinderen op woensdagmiddag naar de instuif om te sporten, knutselen of voor andere leuke activiteiten”, vertelt Mike. “Maar deze middag gingen de kinderen aan de slag met het opruimen van zwerfafval in de wijk.” Dit in het kader van de Landelijke Opschoondag. Ook hielp een aantal bewoners hielp, leden van D’66, het Team Leefomgeving en medewerkers van Vivare.

Naast het verrichten van nuttig werk, leerden de kinderen ook het een en ander. Mike: “Dat plastic nooit vergaat, dus altijd als rommel achterblijft. Maar ook dat het door vissen en eenden wordt gegeten en zo in onze voedselketen terecht komt. Dus dat wij uiteindelijk zelf plastic binnenkrijgen. Als je hier met de kinderen over in gesprek gaat, blijken ze dit belangrijk te vinden. En ook dat ze het heel erg zielig vinden dat muizen in plastic stikken of vogels erin pikken en binnen krijgen. Ze zien in dat afval niet op straat hoort en wat de gevolgen daarvan zijn.”

De schoonmaakactie bereikte ook buurtbewoners, zo bleek. “De kinderen maakten zichtbaar dat er vervuiling is. Dat het belachelijk is dat mensen dit allemaal zomaar weggooien. Veel wijkbewoners waren het daarmee eens en gaven kinderen complimenten, zoals een duimpje omhoog, en goed gedaan! Of als beloning een snoepje, zelfs een ijsje!” Ook waren er mensen die zelf een knijper wilden lenen. Dit kan op aanvraag via: info@hetkinderwijkteam.nl